Acton progovorio o odlasku iz Facebooka: Prodao sam privatnost korisnika

Brian Acton, suosnivač WhatsAppa, objašnjavajući razloge zbog kojeg je otišao iz kompanije Facebook, istakao je da osjeća da je “prodao privatnost korisnika”.
“Prodao sam kompaniju. Prodao sam privatnost korisnika za veću korist, napravio sam izbor i kompromis. Živim s tim svaki dan”, rekao je 46-godišnji Acton u intervjuu za magazin “Forbes”.

Odluku o odlasku iz Facebooka, prije godinu dana, donio je nakon sukoba s upravom oko pitanja na koji način bi trebali unovčiti WhatsApp, aplikaciju za kriptiranu komunikaciju.

Acton je istakao da su Mark Zuckerberg i drugi čelni ljudi Facebooka željeli oglase ciljano slati korisnicima i prodavati alate za analizu poslovanja, što su dva strateška plana s kojima se, kako je rekao, nije želio složiti.

Nakon što je otišao iz Facebooka, nastavio je rad na aplikacijama za komunikaciju. Uložio je 50 miliona dolara u Signal, aplikaciju koju je razvio Moxie Marlinspike, a čiji je cilj staviti naglasak na korisnike, a ne prvenstveno na profit.

Acton je otišao iz Facebooka godinu dana prije nego što je dobio posljednju tranšu dionica, što ga je koštalo oko 850 miliona dolara.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button