Maduro zatvorio granice, nekoliko osoba ubijeno

Napetost u Venezueli, preciznije na nekim od njezinih graničnih prijelaza, ne smiruje se. Dosad je 14 venezuelanskih vojnika, pripadnika nacionalne straže, napustilo svoje položaje na granici Venezuele i Kolumbije, piše Guardian koji se poziva na izjave kolumbijske agencije za migraciju.
– Ovo što smo danas učinili, to je za naše obitelji, za Venezuelu – rekao je jedan od njih novinarima blizu granice.

Učinili su to uoči pokušaja venezuelanske opozicije da omogući dostavu humanitarne pomoći u zemlju, čemu se predsjednik Nicolás Maduro protivi te je, u pokušaju da to zaustavi, proglasio zatvaranje granice s Brazilom i djelomičnu blokadu granice s Kolumbijom. Lokalni mediji prenose da su se ljudi pokušavali probiti kroz barikade na venezuelansko-kolumbijskoj granici, a izbili su i prosvjedi koji su na kraju rezultirali sukobom s interventnom policijom na pograničnim područjima.

I oporbeni vođa Juan Guaido se popeo na jedan od kamiona koji su vozili humanitarnu pomoć u državu, ali je bio zaustavljen na granici. No, odmah preko granice, u gradovima San Antonio i Urena, vojnici lojalni Maduru pucali su na prosvjednike gumenim mecima.

– Pucali su na nas iz blizine, kao da smo kriminalci. Gumeni meci su me pogodili u lice i leđa – rekao je jedan od njih, Vladimir Gomez, a piše Reuters.

Većina prosvjednika tvrde da su oni samo miroljubivi građani koji žele humanitarnu pomoć zbog opće nestašice hrane i lijekova u državi.

– Borit ću se za moju obitelj, za moju djecu i roditelje, usprkos suzavcu – rekla je novinarima Sobeida Monsalve (42).

No, nakon što ih je vojska brutalno zaustavila, neki od građana su i sami napravili barikade na ulicama, zapalili bus i kamenjem gađali oružane snage vičući da propuste konvoje s humanitarnom pomoći.

Osim toga, danas su venezuelanske snage ubile dvije osobe nedaleko od granice s Brazilom. Dostava humanitarne pomoći i posljedično zatvaranje granica pretvorili su se u najnoviji sukob između sukobljenih predsjednika Madura i Juana Guaidóa, samoproglašenog privremenog šefa zemlje.

Guaidó, koji je obećao da će uz pomoć volontera omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju, tvrdi da je ona prijeko potrebna građanima, a Maduro tvrdi da je riječ o “zamaskiranom” pokušaju SAD-a da izvrši invaziju na njegovu zemlju. Guaidó poziva vojnike da stanu na stranu diktatora, dok Maduro tvrdi da je “narod mobiliziran” kako bi obranio svoju zemlju. Venezuelu, zapelu u teškoj ekonomskoj i političkoj krizi, od 2015. godine napustilo je 2,7 milijuna ljudi.

(Vijesti.ba / Jutarnji.hr)

Back to top button