Rukovodstvo SDP-a pravi spisak: Ko će biti izbačen iz stranke?

Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH pripremaju spisak članova koji su, kako je kazao njen generalni sekretar Irfan Čengić, kršili Statut i ugled te stranke ili su pozivali da se glasa protiv SDP-a. Sudeći prema toj najavi, na narednoj sjednici Glavnog odbora SDP-a bi se Damiru Nikšiću na listi isključenih članova mogli pridružiti još neki aktuelni zvaničnici te stranke.

Među njima je, već se spekulira, član Predsjedništva SDP-a Zoran Mikulić, koji je imenovan za savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (Demokratska fronta). Mikulić će Komšića savjetovati o NATO integracijama, što bi ga moglo koštati članstva u stranci jer, navodno, o svom novom angažmanu nije obavijestio stranačkog rukovodstvo, čime je prekršio Statut.

Ukoliko se Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a budu vodili istim aršinima, odnosno ukoliko isključe Mikulića zbog novog angažmana, bivši član SDP-a bit će i aktuelni potpredsjednik te stranke Rusmir Mesihović, koji je još po Komšićevom preuzimanju mandata u Predsjedništvu BiH imenovan za njegovog savjetnika.

– Čestitam Zoki Mikuliću i Šanki Rusmiru Mesihoviću na novom angažmanu. Još malo pa Nikšić neće imati potrebe koga izbacivati jer svi će ionako otići – napisao je na svom Facebook profilu član Glavnog odbora SDP-a Hamdija Lipovača.


On bi također nakon naredne sjednice Glavnog odbora mogao postati “bivši” član SDP-a. Njemu se na teret stavlja predizborna saradnja sa Fahrudinom Radončićem, čiju je kampanju za člana Predsjedništva BiH podržavao.

– Fahro je pred mene stavio liste na sto i rekao: “Napiši gdje želiš”. Ja sam se zahvalio jer sam član SDP-a. A razgovor sa Fahrom sam najavio telefonim generalnom sekretaru – napisao je Lipovača u jednoj od diskusija sa kolegama iz SDP-a.

Da je Lipovačino isključenje izvjesno, potvrdio je on sam svjedočenjem da ga je Kolegij Predsjedništva SDP-a još početkom februara isključio iz Glavnog odbora i članstva iz stranke.

O SDP se “ogriješio” i zastupnik te stranke u Parlamentu FBiH Mile Atlagić. On je uoči prijevremenih izbora za načelnika Općine Bosanski Petrovac lobirao u korist SNSD-ove kandidatkinje Emine Mešić, iako je SDP imao svog kandidata, Ermina Hajdera.

“Ugledu” SDP-a je naštetio i Hakija Meholjić. Njegov je grijeh to što je javno progovorio o prijetnjama potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a Vojina Mijatovića.

Aner Žuljević je, podsjetit ćemo, početkom marta na sjednici Predsjedništva SDP-a predložio da se iz stranke zbog “verbalnog delikta” isključe njen bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija i Ivo Komšić. Iako su Lagumdžija i Komšić “preživjeli” posljednju sjednicu Glavnog odbora, nije isključeno da se njihovo izbacivanje ponovo aktuelizira sastavljanjem famoznog spiska.

SDP će 25. maja birati novog predsjednika stranke, dok će naredni kongres biti održan 8. juna u Sarajevu. Najavljeno “čišćenje” je, tvrde pojedini članovi, priprema upravo za unutarstranačke izbore, odnosno način da se aktuelno rukovodstvo riješi kadrova koji bi im mogli pomrsiti planove za potpuno preuzimanje stranke, uprkos lošim rezultatima na posljednjim Općim izborima.

Izvor:
Faktor

Back to top button