Facebook ponovo uklanja profile, stranice i grupe koje šire lažne vijesti

Iz Facebooka su u utorak objavili da su uklonjene 2.632 stranice, grupe i računa zbog “koordiniranog neautentičnog ponašanja” na Facebooku i Instagramu. Facebook je navodno identificirao tri odvojene operacije koje potječu iz Irana, Rusije, Kosova i Makedonije.
Ruska operacija bila je najveća i to s ukupno 1.907 stranica, grupa i računa. Prvenstveno, ruska mreža bila je generator spam informacija, ali je zanimljivo istaći da je izuzetno mali broj tih naloga objavljivao vijesti koje se odnose na Ukrajinu. Prema saopćenju iz Facebooka, jedna od nevednih grupa kojim je rukovodila ruska operacija imala je članstvo od čak 1,7 miliona pratilaca.

Druga najveća je bila iranska mreža koja se sastojala od 513 stranica, grupa i računa i bila je znatno politiziranija. Naime, navodi se da je iranska mreža radila na kreiranju profila lažnim medijskim organizacijama i predstavljala ih kao legitimne.

Teme koje je ova mreža odabrala za širenje među internet javnosti su, između ostalog, sankcije protiv Irana, tenzije između Indije i Pakistana te tenzije između Izraela i Palestine. Također, navodi se kako je iranska mreža potrošila blizu 15.000 dolara na oglase u rasponu od 2013. godine sve do februara ove godine.

Ovo nije prvi put da Facebook uklanja račune pod pokroviteljstvom Irana koji se predstavljaju kao prave novinske organizacije. U augustu 2018. godine Facebook je objavio da je dobio informaciju o mreži stranica nazvanih “Liberty Front Press”, a sumnja se da je kompanija Cyber ​​Security iz Irana organizirala kompletnu mrežu.

Najmanja koordinirana mreža s 212 stranica, grupa i računa uklonjena je na Kosovu i u Makedoniji. Većinom su ti nalozi proizvodili neškodljiv spam sadržaj o lifestyle temama kao što su astrologija, slavne ličnosti i savjeti za ljepotu, prenosi Business Insider.

Međutim, za mali broj stranica smatra se da su njima upravljale političke grupe iz Australije, Velike Britanije i SAD-a, a objavljivale su sadržaj o političkim i religijskim temama, uključujući i temu Brexita.

(Vijesti.ba)

Back to top button