Osam razreda taman, a devet previše: Ukida li se u BiH dosadašnji način školovanja?

Sindikat se zalaže za ukidanje devetogodišnjeg obrazovanja, roditelji su podijeljeni, a nadležni neodlučni.Kada je još prije 15 godina u KS-u uveden devetogodišnji sistem osnovnoškolskog obrazovanja, trebao je djeci i nastavnicima olakšati nastavu. Djecu rasteretiti od silnih predmeta i preteške školske torbe, a nastavnike i roditelje bar donekle osloboditi stresa. Međutim, nakon što je prva generacija završila devetogodišnje obrazovanje, krenule su lavine kritika od roditelja pa do nastavnika da se treba vratiti na osmogodišnji sistem. Prije svega zbog činjenice da djeca, s obzirom na to da u školu kreću sa šest godina, gube, kako većina smatra, nepotrebno godinu djetinjstva. A tu je i problem preopterećenja i nastavnika i učenika. A upravo svi ovi nedostaci su kako bivše tako i novu vlast natjerale da opet krene priča o ukidanju devetogodišnjeg obrazovanja i vraćanje na staro, piše Oslobođenje.

U Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a su jasni po ovom pitanju. Još prije nekoliko godina tražili su od Ministarstva za obrazovanje KS-a da se vrati osmogodišnji sistem.Ništa nismo dobili s devetogodišnjim obrazovanjem, jer u radu s djecom vidimo da su oni opterećenija nego što su bila ranije. Učenicima je taj jedan razred viška. Dakle, zalažemo se za te promjene i insistiramo na poboljšanju uslova rada za učenike i nastavnike, kurikularnoj reformi, većem ulaganju u obrazovanje, a posebno u stručno usavršavanje prosvjetnih radnika s ciljem poboljšanja njihovih kompetencija, kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.On tvrdi da povratkom na osmogodišnje obrazovanje prosvjetni radnici neće ostati bez radnih mjesta i neće imati manje plate, ali će stres biti manji.Mislimo da je moguće vratiti se na osmogodišnje obrazovanje. Nemoguće je da se to primijeni od 1. septembra ove godine, jer je kratak rok, ali ukoliko bismo krenuli već danas u tu priču, mogli bismo 1. septembra 2020. imati osmogodišnji sistem, istakao je Sivro.

U Vijeću roditelja KS-a nisu razmatrali mogućnost povratka na osmogodišnje obrazovanje niti imaju određeni stav o tome, jer nisu radili nikakve usporedbe starog i sadašnjeg sistema. Međutim, lično mišljenje Dijane Ćirić-Parle iz ovog vijeća je da je devetogodišnje obrazovanje dobro.Ne vidim neku razliku osim što nam djeca ranije kreću u školu. Većina djece provodi vrijeme kući na tabletima, mobitelima, ne ide u vrtiće, i zato mislim da je za njih puno bolje da se što prije uključe u taj vid socijalizacije. Devetogodišnje obrazovanje se, bar kroz moju djecu, pokazalo kao dobro, snašle su se u njemu bez problema i zato ne mogu da tvrdim da je ono lošije od osmogodišnjeg. Ja sam se školovala po osmogodišnjem sistemu i ne vidim razliku osim što je mojim roditeljima bilo manje stresno, nego nama sada, istakla je Ćirić-Parla.Po riječima Safeta Keše, bivšeg ministra za obrazovanje KS-a, ukidanje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, odnosno, povratak na osmogodišnje teoretski je moguće, ali bi praktična realizacija proizvela turbulencije i odvela u sferu rasprava o tome da li je važnija forma od suštine.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Back to top button