Predstava u Dodikovoj režiji u NSRS: Smijenili Bratića koji je podnio ostavku

Ne želimo da ova inicijativa o mom opozivu, kao predstavniku Bošnjaka na poziciji potpredsjednika Narodne skupštine, pređe u nekakvo svesrpsko jedinstvo nasuprot Bošnjaka
¸
Pozicija u Narodnoj skupštini RS nije se večeras obazirala na činjenicu da je Senad Bratić danas podnio ostavku na mjesto potpredsjednika ovog zakonodavnog organa, već su na posebnoj sjednici raspravljali o njegovoj smjeni. Za smjenu je glasalo 50 zastupnika. U višesatnoj raspravi zastupnici su nerijetko izlazili iz okvira dnevnog reda.

Razlozi za smjenu su jasni, tvrdili su inicijatori održavanja posebne sjednice. Smjenu su tražili zbog “Programske deklaracije SDA, stranke čiji je Bratić istaknuti funkcioner”.

-Bratić je aktivno učestvovao u kreiranju akta koji negira Republiku Srpsku i ne može više biti potpredsjednik njene Skupštine- stav je SNSD-a, DNS-a, socijalista, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske, Grupe nezavisnih poslanika i Mije Perkunića.

Bratić je prenio stav svoje stranke da će Koaliciji koju predvodi SNSD uzvratiti sličnim mjerama na svim nivoima vlasti, ne precizirajući kojim. Dodao je da smatra da je cijeli mandat, uključujući i ostavku, podredio prevazilaženju međunacionalnih tenzija.

– Ne želimo da ova inicijativa o mom opozivu, kao predstavniku Bošnjaka na poziciji potpredsjednika Narodne skupštine, pređe u nekakvo svesrpsko jedinstvo nasuprot Bošnjaka – istakao je Bratić.

Pojedini opozicioni zastupnici smatrali su da je besmisleno u parlamentu raspravljati o smjeni, nakon što je Bratić podnio ostavku.

Zahtjev SNSD-a za smjenu Bratića, šef zastupničke grupe Zajedno za BiH Edin Ramić vidi kao stalni pokušaj lidera SNSD-a Milorada Dodika da natjera opoziciju da glasa za ono što on hoće.

-Dodiku treba jedna posebna sjednica mjesečno kako bi natjerao opoziciju da glasa sa pozicijom, da štiti RS od nepostojećeg neprijatelja, a sve kako bi on bio najveći Srbin, ne samo u RS već i regionu. To je do sada davalo rezulat, ali opozcija posljednjih mjeseci ne nasjeda na te njegove fazone, ne prihvata te njegove kritike i to ga nervira- kaže Ramić.

Zastupnička grupa Zajedno za BiH u dogovoru sa Bratićem donijela je odluku da on sam podnese ostavku, kako ne bi Dodiku ostavili prostora za sazivanje posebne sjednice.

-Međutim, u tehničkoj službi su sakrili Bratićevu ostavku, samo kako bi se održala posebna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o navodnoj ugroženosti RS, a ne o stvarnim problemima. Ostavka je došla u ruke opozicionih zastupnika, a nije do pozicionih. Bratić ju je danas u 14 sati predao uredno na protokol i oni sada to pokušavaju opravdati tehničkim problemima, kao navodno ostavka nije dostavljena Kolegiju Skupštine – zaključuje na kraju Ramić.

Izvor:
Faktor

Back to top button