DRAMA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS-a: „Otišli ste kod Bakira u Sarajevo, a ovdje nama prodajte priču o srpstvu; Ona je odbila naređenje iz vrha vlasti, da iz budžeta da milion i 700.000 maraka Kusturici…„

Burno je bilo na jučerašnjoj sjednici Parlamenta Republike Srpske

Često prekidan od strane predsjedavajuće NSRS-a ali i SNSD-ovih zastupnika, narodni poslanik Nebojša Vukanović ponovno je bio glavna „zvijezda“ dana.

Vukanović se prvo javio za riječ da prokomentira nerad ministara u vladi Republike Srpske.

„Posebno sam je cijenio, ona je bila najbolji ministar u vladi, izvijesna gospođa Dragica Kovač. Zbog čega? Oni ništa ne rade, i ne prave nikakvu štetu. Da su bogdo svi u ovoj vladi kao što je bila smijenjena Dragica Kovač. Gospodine Čubrilović, sad je pravo vrijeme da se zahvalimo jednoj od najboljih ministara koje je ova vlada imala. Ona je jedina imala čast i savjest da odbije naređenje iz vrha vlasti, da iz svog budžeta da milion i 700.000 maraka Kusturici i Jeleku na Jahorini. Ja se sad javno zahvaljujem ministarki Dragici Kovač koja ništa nije radila i nije pravila nikakvu štetu. Ali je imala čast i obraz da kaže da ne želi biti marioneta i olovka u vašim rukama. Da ona potpisuje a da vi donosite ugovore. I ministar Petričević je dobar. Vidi se da je tih i miran, svjestan je da nije zaslužan tog posla, ali se bar trudi da dođe ovdje i sasluša nas. Tako da ja mislim da nisu dobri aršini kojima mjerimo ministre, jer ovi ministri koji ništa ne rade možda su i ponajbolji jer prave najmanje štete.

A, oni koje se ne skidaju s TV ekrana, a spomenuo sam jednoga koji nema uplaćene doprinose, koji ima lažnu diplomu, iza kojega je sve lažno…Podsjetiću vas da je on predsjedavao ovom Skupštinom i nije bio u radnom odnosu. To je prvi slučaj u istoriji parlamentarizma, prvi koji nije imao radni odnos u parlamentu u kojem je predsjedavao. Petar, doktor Đokić I, sad ovdje kritikujemo veselog Petričevića i Dragicu mijenjamo, a ne diramo Đokića. To su fiktivne izmjene…“, kazao je Vukanović a prenosi „Slobodna Bosna“.

Vukanović se doataknuo i poslovanja kontroverzne firme Prointer, koja je i u Sarajevu otvorila svoj poslovni ogranak.

„Vrlo je zanimljivo da je `Prointer` u Sarajevu počeo sa radom, u tom balkanskom Teheranu, kako ga vi volite nazvati, a da je `Prointer` osnovan sa firmom sa Kipra. Naravno, radi se o onoj čuvenoj LPD grupaciji offshore kompanija. Ko to donosi novac sa Kipra i investira u IT sektor?

Podsjetiću vas da je `Prointer` imao preko 46 miliona maraka prihoda i sad ste otišli kod Bakira u Sarajevo da tamo granate. Postavili ste za direktora Edina Dizdarevića, a ovdje nama prosipate priču o srpstvu i kako ćete vi smijeniti Bratića. I ono ključno, sakrivanje iza Prointera, govori zbog čega ste skinuli iz rasprave moj zakon koji je govorio o zabrane prodaje firmi offshore kompanijama“, kazao je Vukanović a prenosi „Slobodna Bosna“.

(SB)

Back to top button