Koliko u prosjeku provedimo sati na mobitelu svaki dan i šta pogrešno radimo

Provodite li previše vremena na telefonu? Te minute provedene listajući naslovne strane društvenih mreža lako se nagomilaju i prije nego što to shvatite izgubit ćete sate i sate sedmično koje biste mogli i produktivnije potrošititi. Pisac Adrienne Matei dnevno provodi dva sata i 20 minuta na svom telefonu, što bi moglo izgledati normalno, dok ne shvatite da to iznosi punih 35 dana u godini.

“Prije nego što sam počeo pisati ovaj članak, proveo sam 20 minuta radeći nešto na svom telefonu. Prije toga sam provjeravao e-mail, čitao vijesti i pregledavao društvene medije u krevetu. Telefon mi je obično nadohvat ruke, što mi se čini prilično tipično za sve koji imaju telefon”, kazao je Matei.

U broj ovih sati, dodao je Matei, nisu uračunati oni koje provodi na laptopu, niti vrijeme dok gleda Netflix.

Prema istraživanju kompanije “RescueTime”, jednoj od nekoliko aplikacija za iOS i Android stvorene za nadgledanje upotrebe telefona, ljudi obično provode u prosjeku tri sata i 15 minuta na svojim telefonima svaki dan, a prvih 20 posto korisnika pametnih telefona troše više od četiri i po sata.

Američki stručnjak za spavanje doktor Michael Breus rekao je da neke stvari nije pametno raditi kada se probudimo usred noći, uključujući i ono što rade gotovo svi, a to je provjeravanje koliko je sati na mobitelu. Tada je, pojašnjava, puno teže ponovo utonuti u san jer drugi dan nećete biti odmorni i vaša produktivnost će biti manja.

S druge strane, savjetnica za poslovno upravljanje Gabriele Thies preporučila je da se privatni e-mailovi i poruke provjeravaju samo u određeno vrijeme dana, naprimjer ujutro pa ponovo poslijepodne.

“Trebali biste odmah odgovoriti samo na one poruke koje su hitne, inače odgovorite na njih kasnije”, kazala je Thies.
Klix