Sjednica NSRS nova farsa ili uvod u planirani haos

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na zahtjev vladajuće većine u tom bh.entitetu, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Na predloženom dnevnom redu je samo jedna tačka, Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

Vraćanje “nadležnosti“ RS

Pripremljena informacija za poslanike sadrži 50 strana, u kojoj se daje mišljenje vladajućih o prirodi dejtonske strukture BiH, zatim, kako su naveli, neustavnim intervencijama na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost entiteta i obaveze institucija RS da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što RS-u po Ustavu i zakonima pripada”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić tvrdi da taj dokument nije o septembarskoj programskoj Deklaraciji SDA, niti će zaključci biti o tome. Zaključci će, kazao je, ići u pravcu da se postojeće nadležnosti RS zadrže, a neustavno prenesene vrate.

Farsa režima

U opoziciji ipak smatraju da se radi o još jednoj farsi u režiji vladajućih i ističu da je zasjedanje nepotrebno.

“Iz materijala koji su dostavljeni poslanicima očigledno je da je SNSD zakazao posebnu sjednicu da bi nastavili sa prljavštinama i političkim obračunima sa PDP-om i SDS-om. Uvodna Informacija koju je SNSD pripremio je sramotna, nedostojna Narodne skupštine i dobiće zaslužen odgovor od PDP-a”, rekao je potpredsjednik PDP-a i poslanik u NSRS Igor Crnadak.

On je isatakao da je iz Informacije jasno da SNSD-u ne samo da nije stalo do jedinstva stranaka iz RS, nego da žele lažima i konstrukcijama da još više proizvode sukobe i podjele.

Crnadak je rekao da je glavna crta koja se provlači kroz cijeli materijal za posebnu sjednicu je, zapravo, velika kuknjava i jadikovka što SNSD još uvijek nije formirao vlast.

“Očigledno je da posebne sjednice uopšte ne bi ni bilo da je Savjet ministara formiran, što je najtužnija činjenica, jer pokazuje da SNSD-u nije stalo ni do vraćanja nadležnosti, ni do srpskog jedinstva, nego samo do fotelja u Savjetu ministara”, zaključio je Crnadak.

“SDS će sutra učestvovati na zasjedanju Narodne skupštine o pitanjima koja su važna. Dat ćemo svoj doprinos na način na koji mi to vidimo. Želim da kažem da nismo učestvovali u pripremi za ovu sjednicu”, rekao je lider te stranke Mirko Šarović te smatra kako je materijal koji im je ponuđen kao osnova, i kao temelj za raspravu, sramotan i nedostojan.

“Na osnovu ovog materijala ne može se graditi zajedništvo i rekao bih neka platforma i strategija odgovora RS na izazove koji slijede ili transformaciju Dejtona kako je u tom materijalu navedeno. Zavisno od razvoja situacije, neke svoje odluke donijet ćemo na samoj sjednici, ali mislim da je najvažnije da čujete da ćemo dati svoj doprinos. Ja kao predsjednik stranke ću svakako biti na sjednici i iznijeti svoje viđenje na temu koja je predočena za posebnu sjednicu Narodne skupštine”, istakao je.

Ponovio je da će se odazvati pozivu te učestvovati i dati svoj stav i oko pitanja koji se odnose na nametnute odluke, na prenos nadležnosti, kako je istakao.

Nepotrebna sjednica

Poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić smatra da je nepotrebna za sutra najavljena posebna sjednica entitetskog parlamenta, čije trodnevno zasjedanje košta poreske obveznike oko 25.000 KM, a pitanje je koliko će tema kojom će se baviti poslanici popraviti život građana, koji su ih birali.

Na zahtjev vladajuće većine u tom bh.entitetu, sutra će biti razmatrana Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Bratić je za Fenu podsjetio da su u prijenosu nadležnosti s entiteta na državni nivo učestvovali predstavnici stranaka koje su bile u vlasti u RS-u, među kojima i one koje sada traže raspravu o tom pitanju, a da su visoki predstavnici imali podršku Vijeća za implementaciju mira, u kojem je i Rusija, za nametanje svojih odluka.

– Rezultat toga su i neke odluke koje su sada sporne, a ranije to nije bio slučaj – ukazao je Bratić.

Upozorio je i da termin posebnog zasjedanja nije dobar, i da se dešava u vrijeme kada je neophodan kompromis kako bi se formirala vlast na državnom niovu.

Kaže da se sada, umjesto dogovora, ulazi u situaciju koja može dodatno udaljiti političke stavove.

– Posebna sjednica parlamenta je posljedica neformiranja vlasti na državnom nivou, ali nije način da se približe stavovi, koji će dovesti do formiranja vlasti – kazao je Bratić.

(Vijesti.ba)

Back to top button