“Svakog gosta tri dana dosta!” Znate li kada je i gdje nastala poznata izreka!

Ono što možda niste znali o čuvenoj Fojničkoj musafirhani iz 16.stoljeća. U ovoj gostinskoj kući, koja se službeno smatra najstarijom kućom u BiH, gosti su imali pravo na tri dana posve besplatnoga boravka, koristeći i kuhinju, a pravilo je važilo „i za siromaha k’o i za bega i sultana“.

Nezaobilazna je na turističkim razglednicama gradića Fojnica koji se ugnijezdio u njedrima moćne Vranice, na obalama zlatonosnih riječica: Fojnica, Šćona, Dragača, Gvožđanka…: Fojnička musafirhana, poznata i kao Salihgića kuća! Smatra se najstarijim upotrebljivom kućom u BiH.

Sagrađena je u 16. stoljeću kao prenoćište za mnoge koji su raznim poslovima dolazili u grad koji su tek zaposjeli Osmanlije, ali su njegovim ekonomskim životom i dalje upravljali Dubrovčaniu oblasti trgovine, otkupljivanja rude, posebno otkupljivanje zlata i željeza. Poznato je da su Bosanski kraljevi u Fojnici ostavili kalupe za kovanje novca, a grad je imao, samo u dubrovačkom vlasništvu, preko trideset dućana.

Ovaj stari graditeljski dragulj, proglašen nacionalnim spomenikikom BiH, smješten je na samoj utoci zlatonosne rječice Šćone u Dragaču, nadomak glasovite Atik džamije u nekadašnjoj Atik mahali i smatra se najstarijim stambenim objektom. Unutrašnjost još upotrebljive kuće čuva stare stropne drvene rezbarije, prastare knjige i predmete, brojne prostorije od kojih se u svakoj dade naći „nešto što se nigdje drugdje ne može naći“.

Žene su imale odvojene prostorije s turskim kupatilom, i tu se „svako morao vladati pristojno i dolično“. Kuhinja je bila sa druge starne objekta. Kako je glavna svrha ove gostinske kuće bila ugodnosi musaafira koji bi dojahao na konju, sastavni dio ovog objekta bila je i staja u kojoj su konjušari skrbili o gostinskim konjima.

U vrtu musafirhane raste prastari voćnjak bosanskih jabuka, krušaka i šljiva.

Krunska zanimljivost za ovaj objekat je da su gosti imali pravo na tri dana posve besplatnoga boravka, koristeći i kuhinju koja je bila s druge strane musafirhane i koja je i danas u stambenoj funkciji. No, pravilo o trodnevnome besplatnom boravku, moglo se koristiti samo jednom i nikada više. Nikada niko, a pravilo je vrijedilo i za “siromaha k’o i za bega i sultana”, nije dobio drugu prigodu koristiti gostoprimstvo fojničke musafirhane u Atik – mahali.

Otud se vjeruje da je ovdje nastala poznata stara izreka: „Svakog gosta tri dana dosta!“O ovom graditeljskom dragulju, koji je odavno u vlasništvu intelektualne porodice Salihagić, hroničari su zabilježili i mnoge njezine neobične goste kroz dugu povijest. Ostalo je zabilježeno da su dvojica od njih u ovoj kući napisali dva primjerka Kur’ana, jedan 1615., a drugi 1648. godine; jedan je ostao u fojničkoj baštini, a drugi se nakon Drugog svjetskog rata našao u Dubrovniku.

Back to top button