Pašović: Reis Kavazović je, uz papu Franju, najmoderniji religijski lider u Evropi

Proslavljeni bh. reditelj Haris Pašović oglasio se na društvenim mrežama o gorućim problemima u državi i društvu, naglasivši važnu i pozitivnu ulogu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u ovim procesima.

“U ovom vremenu kada u Bosni i Hercegovini političari nemaju baš ništa da kažu o najurgentnijim društvenim problemima; kada o tim istim problemima šute neki od najvažnijih religijskih lidera u ovoj zemlji; i kada te probleme ne rješavaju profesionalci koji su plaćeni da to rade; a Visoki predstavnik se tradicionalno ne miješa u svoj posao; jedan čovjek se ističe svojim jasnim, konkretnim i uvijek mudrim i praktičnim diskursom. To je reisu-l-ulema ef. Kavazović, lider Islamske zajednice u BiH”, napisao je Pašović.

“Svojim pozicijama o imigrantima i o društvenom odnosu prema njima; zatim o pogrešnim tvrdnjama francuskog predsjednika i hrvatske predsjednice o muslimanima u Bosni i Hercegovini; zatim o nenasilju kao temeljnom principu za rješavanje svih društvenih neslaganja; zatim o Nobelovoj nagradi; i također uvijek ističući presudnu važnost očuvanja multietničkog društva, dr. Husein ef. Kavazović je ključno doprinio miru u ovoj zemlji; održanju elementarne razboritosti; i razvijanju društvene svijesti”, smatra Pašović.

Dodaje da, pri tome, reis Kavazović ne prelazi liniju kojom su razdvojene religija i država.

“Reisu-l-ulema Kavazović je svojom filozofijom i nenametljivim, a sigurnim autoritetom spriječio neke od potencijalno velikih dramatičnih događaja (npr. zaustavio je incident prilikom dolaska predsjednika Republike Srbije u Potočare). Uvijek relevantan; uvijek odmjeren; sofisticiran i uvjerljiv u argumentima; iznimno socijalno suptilan i nepogrešivo precizan; reisu-l-ulema ef. Kavazović je uz Papu Franju postao najmoderniji religijski lider u Evropi”, napisao je Pašović.

(Vijesti.ba)

Back to top button