Dodik: Tražit ćemo da se putem referenduma odluči o statusu RS-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim predstavnicima Srba u regionu, ponovio je stavove koje je iznosio u javnosti prethodnih dana te kazao da će narod nekada odlučiti o samostalnosti RS-a.

On se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je sazvao sastanak sa svim predstavnicima Srba iz regiona, a zatim se osvrnuo na posljednja dešavanja nakon odluke Ustavnog suda BiH kazavši da je pređena crvena linija.

“Donesena Deklaracija SDA da se uruši RS se primjenjuje tako što su odlukom Ustavnog suda zašli i u imovinu RS-a. Nakon nekoliko presuda da ona pripada entitetima, to su poništili i prebacili na nivo BiH. Za nas je to pređena crvena linija, a sve to podržavaju i zapadne zemlje”, rekao je Dodik u Beogradu.

Kazao je da je Vučića upoznao s tim detaljima, ali da RS ima svoju politiku i da će narod odlučivati o samostalnosti RS-a.

“Zagovornici rušenja RS-a reći će da se moraju poštovati odluke Ustavnog suda, što u knjigama nije sporno, ali na terenu je drugačije. Mi ćemo putem NSRS-a i učešćem u institucijama BiH”, rekao je.

Dodik smatra da entitet RS treba ići svojim putem i donijeti u dogledno vrijeme odluku o samostalnosti imajući u vidu odluku SDA i pokušajima da se BiH unitarizuje uz podršku Zapada.

“Bakir Izetbegović je rekao da je “Ustavni sud naš mehanizam”, dakle mehanizam za ukidanje RS-a. Uprkos razumijevanju konteksta i potrebe da se očuva mir i stabilnost, i sve ćemo uraditi da to osiguramo, narod će odlučiti. Tražit ćemo da se putem referenduma, koliko god osporavali, odluči o statusu RS-a”, izjavio je.

Dalje je istakao da Aleksandar Vučić iznosi argumente za potrebu očuvanja mira i sigurnosti.

“Sve je to uredu, ali dođe trenutak da narod ne može više dozvoliti da ispadamo glupi i da neko napiše kako nas je preveo žedne preko vode. Mi podržavamo Srbiju i politiku, ali mi vodimo naše autentične politike i drago nam je da imamo mjesto gdje možemo saopćiti naše planove”, kazao je pozvavši na izmjene u Ustavnom sudu BiH.

Klix.ba

Back to top button