DEDO PUCAO U LOPOVE KOJI SU TUKLI NJEGA I SUPRUGU: JEDAN JE PODLEGAO, A DRUGI TEŠKO RANJEN

Dvojica muškaraca su pretresli skromnu kuću tada 79-godišnjeg deda Ljubeta i satima napadali njega i njegovu suprugu, tražeći od njih da otkriju gdje drže svoje dragocjenosti.

Ljubomir Mitev iz sela Kojkovo kod Kratova u Sjevernoj Makedoniji proglašen je nevinim za ubistvo koje mu se stavilo na teret kada je 2013. godine pucao u dvojicu razbojnika, a jednog od njih ubio.

Pljačka se dogodila 27. februara 2013. godine u njihovoj trošnoj kući u planinskom selu Kojkovo kada su dvojica uljeza, Zoran Zlatkov (28) i Borčo Ivanov (30), nasilno ušli u njihovu kuću.

Dedi Ljubetu su stavili najlon u usta, gurnuli ga na zemlju i tukli, a potom ga konopcem vezali za stolicu dok su njegovu ženu prekrili ćebetom i maltretirali je.

Kada su otišli u drugu prostoriju tražeći novac, iskoristio je njihovu nepažnju i odvezao se.

Otišao je u podrum i uzeo očevu lovačku pušku iz koje je ubio Zlatkova i ranio Ivanova. Razbojnik koji je preživio osuđen je na osam godina zatvora.

Javnost je bila ogorčena kada je muškarac optužen za ubistvo, a njegov tim odbrane je insistirao da se radi o jasnom slučaju samoodbrane. Optužba za ubistvo povučena je, a sud ga je proglasio krivim za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja, izrekavši mu uslovnu kaznu.

“Ovo je velika pobjeda za vladavinu prava. Ovo se može koristiti kao školski primjer samoodbrane. Nadamo se da se tužioci neće žaliti i da će dozvoliti djedu Ljubi da proživi svoj život u miru,” izjavio je advokat Hristijan Georgievski tada.

Back to top button